Cimet pužići

Cimet pužići

Cimet pužići

Potrebno je:
za testo:
1 kašičica suvog kvasca
120ml tople vode
120ml toplog mleka
1 jaje
40g šećera
60g maslaca
450-500g mekog brašna tip 500


za fil
:
60-70g maslaca
80-100g šećera
1 kašičica mlevenog cimeta
2 kašičice kakao praha


za preliv
:
40g maslaca
100g prah šećera
par kašika tople vode

 

Način pripreme:
U malu šoljicu staviti toplu vodu i kvasac. U činiji za mešanje pomešati mleko, jaje, šećer i otopljeni maslac pa malo po malo dodati oko 200g brašna (polovinu). Onda dodati mešavinu kvasca i vode, nastaviti sa mešanjem i malo po malo dodati brašna koliko treba da se može lepo mesiti a da se ne lepi za ruke. Testo mesiti oko 10-ak minuta a kada postane vazdušasto i svilenkasto prekriti ga providnom folijom i ostaviti da raste oko sat vremena. Posle tog vremena rastanjite testo (na debljinu oko 6 mm), premazati omekšalim maslacom, posuti mešavinom šećera i začina i umotati po dužini. Iseći na jednake „pužiće“ i ređati u vatrostalnu posudu predhodno namazanu maslacem. Ostaviti opet testo da se diže oko 40 minuta a onda staviti u rernu na 180 stepeni i nekih 30-ak minuta tj. dok od gore fino ne porumeni. Dok se rolnice peku u šoljici napraviti preliv za pužiće: pomešati otopljen maslac, šećer i vode tek koliko treba da se sve fino poveže i bude gusto sirupasto.