Čokoladni kuglof

Čokoladni kuglof

Čokoladni kuglof

Potrebno je:
(za kalup prečnika 22 cm)

125g putera
150g šećera
150ml mleka
1 vanilin šećer
100g oštrog brašna
60g mekog brašna
20g kakao praha
pola kašičice praška za pecivo
2 jaja
kora jedne narandže
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica začina za medenjake


za glazuru
:
100 g čokolade za kuvanje
5 kašika hladnog mleka
1 žumance
3 kašičice šećera u prahu
30g putera


i još:
šaka-dve lešnika

 

Način pripreme:
U činiju za mućenje staviti otopljeni puter, mleko i šećer pa dobro promešati. Zatim dodati jaja i začine (koru narandže, cimet i začin za medenjake), opet promešati pa dodati mešavinu kakao praha, brašna i praška za pecivo. Mešati tek da se sve sjedini. Smesu izliti u kalup za kuglof (prethodno namazan puterom), a onda peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostaviti kuglof par minuta u kalupu, a onda ga okrenuti na tanjir za serviranje. Kada se ohladi napraviti glazuru: U šerpicu staviti iseckanu čokoladu i mleko pa na laganoj vatri zagrejati dok se ne otopi, žicom za mešanje promešati i dodati žumance prethodno umućeno sa šećerom. Sve zajedno mešati na laganoj vatri i dodati kockicu putera. Kada se sve otopi, sjedini i postane sjajno i glatko skloniti sa vatre i preliti preko kuglofa, puštajući da tu i tamo glazura sklizne preko ivice. Kada se malo prohladi posuti kuglof seckanim lešnicima.