Uskršnja pogača

Uskršnja pogača

Uskršnja pogača

Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 26cm)

za testo:
20g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250ml toplog mleka
125g domaćeg kajmaka
1 ravna kašičica soli
oko 500g mekog, belog, brašna
i još:
oko 50g maslaca
malo susama
žumance

 

Način pripreme:
U šoljicu staviti kvasac, šećer i oko 50ml toplog mleka (od onih 250 ml) i ostaviti da krene da „radi“. U činiju za mešanje staviti omekšali kajmak i toplo mleko pa sve dobro promešati, dodati so, nadošli kvasac i opet sve promešati a onda malo po malo dodati brašno i viljuškom sve mešati. Pred kraj rukama umesiti fino, mekano testo, staviti ga u činiju namazanu uljem, prekriti krpom i ostaviti da naraste (oko sat vremena). Testo onda podeliti na 4 dela, svaki deo rastanjiti na veličinu posude u kojoj će se peći i sad: posudu blago nauljiti i staviti prvu „koru“, premaziti je maslacem, staviti drugu, premazati maslacem i tako sve četiri. Onda zaseći unakrsno na 16-tine (ali ne do ivice testa već 5 cm manje) pa uzimati deo po deo testa i nežno umotavati. Ostaviti pogaču da naraste a onda je premazati žumancetom, posuti susamom pa staviti u rernu na 200 stepeni, nekih 20-25 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvaditi je iz pleha i servirati.