Venac sa lešnicima i medom

Venac sa lešnicima i medom

Venac sa lešnicima i medom

Potrebno je:
(za kalup prečnika 27 cm)
za testo:
60 ml tople vode
50g šećera
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
50g putera
170ml toplog mleka
550g brašna


za fil
:
160g lešnika
1 kašičica mlevenog cimeta
70g šećera
50g omekšalog putera
30g brašna
2 kašike meda
i još:
malo meda za premazivanje

 

Način pripreme:
U šoljici pomešati vodu, šećer i kvasac pa ostaviti par minuta da nadođe. U činiju za mešanje sipati brašno, jaja, otopljen puter, mleko i nadošli kvasac. Zamesiti glatko testo, prekriti providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da naraste. U međuvremenu pripremiti fil: grubo samleti lešnike i dodati sve ostale sastojke, koji idu u fil. Testo istresti na radnu površinu i rastanjiti na pravougaonik 60×25 cm. Ravnomerno rasporediti fil i umotati po dužoj strani a onda iseci testo na dva „pruta“ (s tim da gore ostanu spojeni), blago okrenuti svaku polovinu da fil ide gore i umotati „venac“, te ga pažljivo prebaciti u kalup (premazan puterom). Prekriti kalup providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta tj. dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i dok je kolač još vreo premazati medom i ostaviti da se prohladi a zatim servirati.