Zemičke sa belim lukom

Zemičke sa belim lukom

Zemičke sa belim lukom

Potrebno je:
Za starter:
20g brašna
100ml vode

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica meda
1 ravna kašičica soli
125ml mleka
1 jaje
50ml ulja + 1 kašičica belog luka u granulama
350g brašna

za premazivanje pre pečenja:
1 žumance + kašika mleka
malo krupne morske soli
za premazivanje posle pečenja:
malo otopljenog putera (oko 30g)
2 čena belog luka sitno iseckana
malo svežeg peršuna

Način pripreme:
Prvo napraviti starter tj. u šerpicu staviti vodu i brašno pa na laganoj vatri, stalno mešajući, kuvati dok se ne zgusne kao bešamel. Skloniti sa vatre i prohladiti. U činiju za mešanje staviti kvasac, kašičicu meda i toplo mleko, sve dobro promešati i ostaviti 10-ak minuta da kvasac krene da radi a onda dodati starter, jaje, ulje, beli luk u granulama, so i brašno pa zamesiti testo. Testo je prilično lepljivo pa malo po malo dodati brašno da testo postane svilenkasto i glatko. Testo zatim prekriti providnom folijom i ostaviti da narasta oko sat-dva. Kada se udvostruči, na radnoj površini podeliti na 8 jednakih delova i svaki malo premesiti i formirati u kuglicu i staviti u tepsiju prethodno premazanu puterom. Prekriti folijom i ostaviti oko sat vremena da narasta. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pred stavljanje pleha u rernu premazati peciva mešavinom žumanca i mleka i posuti krupnom morskom solju, i peći dok od gore fino ne porumeni. Izvaditi pleh iz rerne, premazati peciva mešavinom putera, belog luka i peršuna.