I dalje proširenje lanca, poboljšanje procesa i modernizacija poslovanja

I dalje proširenje lanca, poboljšanje procesa i modernizacija poslovanja

Na polugodištu 2022. i promet i ukupni rezultati Metalac Proletera su u trendu daljeg rasta i potvrđuju stav generalne direktorke Jelene Luković: “Napretka nema bez spremnosti da se menjamo i razvijamo. Da bismo to postigli potrebno je da trčimo svakim danom sve brže i sve duže staze”. Sasvim razumljivo, ako se ima na umu da je za samo pet poslednjih godina, zaključno sa 2021.  ovo preduzeće udvostručilo svoj promet, a da je za narednih pet zacrtalo da postane vodeći regionalni maloprodajni lanac u Moravičkom okrugu.

 

Proleter nastavlja sa dobrim rezultatima. Sa 388 zaposlenih i 44 prodavnice u Gornjem Milanovcu, Ljigu i Čačku, ostvario je u prvih šest meseci  nešto iznad 2 milijarde dinara prometa, što je 20% rast  u odnosu na prvih šest meseci 2021. godine.

Ukoliko izuzmemo stopu inflacije, koja je po zvaničnoj statistici nešto iznad 10%, možemo zaključiti da Metalac Proleter, i pored snažne konkurencije, uspeva da  zadrži svoje tržišno učešće u našem gradu i da beleži realan rast  na ostalim tržištima, gde posluje.

Bez obzira na razne probleme logističke prirode, periodične nestašice pojedinih roba (koje i dalje traju), inflaciju i mnoge druge eksterne poteškoće uspeli smo da, u proteklom periodu, obezbedimo potpunu snadbevenost naših maloprodajnih objekata i da zadržimo ugled sigurnog partnera kako kod naših kupaca, tako i kod naših dobavljača – ocenjuje Lukovićka.

Metalac Proleter je i ove godine  nastavio  da ulaže u modernizaciju objekata i podizanje informatičkog i logističkog kapaciteta preduzeća. Kompletno su renovirana još tri maloprodajna objekta, a to su prodavnice u Čačku, Ljigu i Ugrinovcima. Ulaganjem u modernizaciju centralnog skladišta  je obezbeđena veća efikasnost procesa u magacinskom poslovanju. Proleter inače ima 3800 kvadrata magacinskog i skladišnog prostora sa oko 3400 paletnih mesta i 38 zaposlenih, a od marta 2021. godine logističke procese sprovodi na WMS  sistemu za upravljanje skladištem.

Inače, nakon 11 godina članstva u Domaćem trgovinskom lancu DTL, Metalac Proleter je sa još 13 članica koje posluju na teritoriji Srbije  – nastavio sa aktivnostima koje sinergetski treba da doprinesu i ukupnom i pojedinačnom rastu. Jedan od osnovnih postulata DTL-a je negovanje domaćih i malih lokalnih prozvodjača, kao i iskren komšijski odnos prema svojim kupcima. U toku je i promena spoljašnjeg vizuelnog identiteta maloprodajnih objekata, u skladu sa DTL standardima, kojom će sve članice obezbediti prepoznatljivost i unificiranost preko 700 maloprodajnih objekata na teritoriji čitave Srbije. To će omogućiti i zajedničke marketinške nastupe uz optimizaciju troškova promocije.

U drugoj polovini godine ćemo fokus staviti na unapredjenje internih procesa i povećanje produktivnosti, kao i planiranje daljeg širenja maloprodajne mreže – zaključuje Jelena Luković, generalna direktorka Proletera i zamenica predsednika Nadzornog odbora DTL-a.